آموزش خیاطی به روش مولاژ
روش مولاژ به عنوان روشی در جهت افزایش دقت در دوخت انواع لباس مورد استفاده قرار می گیرد.
در تکنیک مولاژ تمام تغییرات و طراحی های لازم در زمینه دوخت لباس، به صورت تکه های بریده بر روی مانکن قرار گرفته و به هم متصل می شوند.
برای استفاده از تکنیک مولاژ به توانایی لازم در زمینه شناخت رنگ ها، ترکیبات و ترند ها نیاز می باشد.
واژه مولاژ یک کلمه فرانسوی به معنی الگو و قالب می باشد، به این صورت که با استفاده از تکنیک مولاژ می توانید انواع طرح ها و الگو ها را به راحتی بر تن یک مدل یا مانکن وارد نمایید و به آن شکل واقعی ببخشید.
در ادامه به شرح روش های تکینک مولاژ در زمینه طراحی لباس می پردازیم:
روش اول به طراحی مولاژ به کمک الگو شناخته می شود که به عنوان گزینه مناسبی برای تازه کار ها در هنر خیاطی به حساب می آید. این نوع روش با اتصال الگو کاغذی به مدل قابل تمرین خواهد بود، برای این کار می توانید بر روی مانکن، کاغذ های برش داده شده را قرار داده و با توجه به طراحی لباسی که در ذهن دارید و با استفاده از وسایل و ابزاری که در اختیار دارید به لباس شکل و ظاهر مورد نظرتان را بدهید.
روش دوم به طراحی مولاژ به کمک پارچه شناخته می شود که باید توانایی تشخیص مقدار و میزان پارچه مورد نیاز را داشته باشید. معمولا در این شرایط بهتر است از متراژ پارچه برای هر قسمت از لباس به اندازه یک الی دو سانتی متر اضافه در نظر بگیرید تا لباس تنگ دوخته نشود.
در ادامه به شرح روش های اصلی استفاده از تکنیک مولاژ می پردازیم:
برای شروع استفاده از تکنیک مولاژ باید مراحل زیر به صورت مرتب انجام شوند:
در ابتدا اندازه گیری پارچه باید با دقت انجام شود، برش پارچه باید با توجه به جنس پارچه با احتیاط انجام شود، در ادامه پارچه را به آرامی و با دقت اتوکشی می کنند، در نهایت با فیکس نمودن طرح بر روی مانکن، کار را ادامه می دهند، البته دو روش متفاوت براساس تکنیک مولاژ برای پیاده سازی پارچه بر روی مانکن وجود دارد، در ادامه به شرح این دو روش می پردازیم:
در روش اول از مانکن های سوزن خور برای پیاده سازی پارچه به روی مانکن استفاده می شود که به مانکن خیاطی شهرت دارند، جنس این مدل ها از پارچه است و برای اتصال پارچه به بدنه آن ها از سوزن استفاده می شود.
در روش دوم از بدن انسان به عنوان مدل برای مولاژ استفاده می شود، البته فردی که قرار است به عنوان مدل لباس حضور داشته باشد باید لباسی به صورت نازک و جذب بپوشد تا در زمان کار به او آسیبی وارد نشود.
در ادامه به شرح تعدادی از وسایل مورد نیاز برای انجام تکنیک مولاژ می پردازیم:
اغلب وسایل که در تکنیک مولاژ مورد استفاده قرار می گیرند شامل کاغذ شفاف، زنجیر گردنبند، رولت خیاطی، زیپ 80 سانتی متری، مداد سیاه، مداد رنگی ، پارچه متقال، کاغذ الگو 80 سانتی متری، قیچی تیز و مناسب، پیستوله، چسب نواری، کش و خط کش می باشند.
در ادامه با انجام مراحل زیر می توانید انواع الگو های دو بعدی خود رابه الگو های سه بعدی تبدیل نمایید.
در ابتدا با دقت به اندازه گیری تمام قسمت های بدن بپردازید و اندازه ها را به الگوی کاغذی وارد نمایید، در ادامه الگو های طراحی شده را به مدل یا مانکن مولاژ وارد نمایید، برای اتصال قطعات می توانید از ابزاری مانند سوزن ته گرد، سنجاق، چسب و غیره استفاده نمایید.
در مرحله بعدی، در صورت نیاز انواع قطعات اضافه شده به مدل یا مانکن مولاژ را اصلاح نمایید تا کار کامل و بی نقص انجام شود.
در ادامه پارچه ها را به اندازه های مشخص شده و بسیار دقیق برش دهید و به مدل یا مانکن مولاژ متصل نمایید و در نهایت با توجه به نکته های مهم، لباس را بدوزید.
معمولا افرادی که تمایل به استفاده از روش مولاژ دارند، باید از توانایی لازم در تشخیص میزان پارچه، ترند ها، ابزار و وسایل لازم در این زمینه برخوردار باشند، در نهایت یادگیری این روش می تواند باعث افزایش توانایی افراد در خیاطی، دوخت لباس، طراحی لباس و غیره شود که به عنوان یک روش مناسب برای افزایش درآمد و موفقیت در زمینه هنر خیاطی نیز به حساب می آید.