آموزش الگو بالاتنه
برای دوخت اغلب لباس ها به الگوی بالاتنه نیاز می باشد و برای رسم الگوی بالاتنه، دو خط طولی و عرضی مورد استفاده قرار می گیرند.
روش رسم الگوی بالاتنه به شرح زیر می باشد:
در ابتدا باید با توجه به متدی که برای دوخت لباس مورد استفاده قرار می دهید، به اندازه گیری دقیق اندام های مختلف بدن بپردازید، در ادامه به انواع قسمت های بدن و روش اندازه گیری آن ها اشاره می کنیم:
انواع اندازه هایی که برای رسم الگوی بالاتنه نیاز می باشند، شامل بالاتنه پشت، بالاتنه جلو، دور سینه، دور کمر، دور گردن، فاصله سینه، دور باسن، قد آستین تا آرنج، قد آستین تا مچ، سرشانه، کارور جلو، کارور پشت، حلقه آستین و غیره می باشد.
در ابتدا باید به اندازه گیری بلندی بالاتنه جلو بپردازید، برای این کار باید متر را در قسمت گودی گردن قرار داده و به سمت پایین و گودی دور کمر و نواری که به دور کمر بسته اید، امتداد دهید و اندازه دقیق را یادداشت نمایید.
برای اندازه گیری قسمت هایی مانند عرض کارور پشت باید به اندازه گیری فاصله میان دست ها در قسمت پشت بدن، بپردازید.
همچنین برای اندازه گیری قسمت های مربوط به کارور جلو، باید فاصله میان اتصال دست ها در قسمت جلوی بدن را مورد اندازه گیری قرار دهید.
برای اندازه گیری دور سینه، باید متر را در دور تا دور سینه قرار داده و با رد نمودن از زیر دست ها، به طور دقیق اندازه گیری نمایید.
در زمان اندازه گیری اندام هایی مانند سرشانه، باید متر را در قسمت گودی گردن قرار داده و سپس با قرار دادن متر روی شانه، تا قسمت مربوط به افتادگی دست ها، امتداد دهید.
برای اندازه گیری دور آرنج، بهتر است دست ها را به مقدار کمی خم نموده و سپس اندازه گیری نمایید.
در ادامه برای اندازه گیری دور کمر، متر را در دور تا دور گودی کمر قرار دهید، البته نباید تنگ باشد.
معمولا در ادامه با تمام شدن اندازه گیری بالاتنه، با توجه به روش و متدی که برای رسم الگو و خیاطی انتخاب می شود، روش های مختلفی برای وارد نمودن این اندازه ها به الگوی اولیه وجود دارد، اغلب متد های خیاطی دارای فرمول های بسیار خاصی هستند.
در ادامه به پرکاربرد ترین روش برای رسم الگو بالاتنه می پردازیم:
در ابتدا برای رسم الگوی بالاتنه، باید انواع خطوط مربوط به کمر، سینه و غیره را به شرح زیر، در کنار هم بکشید.
برای شروع باید اندازه دور سینه را بر عدد چهار تقسیم نمایید، در ادامه نیز باید به این روش ادامه دهید.
اندازه هایی مانند دور باسن را نیز باید در زمان ورود به الگو، بر عدد چهار تقسیم نمایید.
همچنین اندازه قسمت هایی مانند کارور پشت و کارور جلو را بر عدد دو تقسیم نمایید.
برای پنس به اندازه سرشانه نیاز است، این عدد را برای وارد نمودن به الگو، بر عدد 2 تقسیم نمایید.
به هنگام وارد نمودن اندازه هایی مانند عرض و طول یقه به محاسبات بیشتری نیاز خواهد بود، معمولا برای عرض یقه باید اندازه دور گردن را بر عدد 6 تقسیم نموده و با عدد نیم جمع کنید، در ادامه برای وارد نمودن طول یقه، بعد از وارد نمودن عرض یقه، عدد عرض یقه را با عدد 1 جمع نمایید.
در ادامه برای وارد نمودن اندازه پنس سرشانه، باید اندازه دور سینه را بر عدد بیست تقسیم نمایید.
در نهایت، برای رسم دو کارور جلو و پشت، به اختلاف بین دو کارور دقت نمایید.
در زمان رسم انواع الگوی بالاتنه آزاد، ابتدا باید یک خط مستقیم از قسمت انتهای خط عرضی شیب شانه و قسمت خط کف حلقه رسم نمایید.
این خط باید دو قسمت انتهای خط کف و همچنین انتهای خط کارور را به هم وصل نماید.
همچنین برای رسم قسمت هلالی حلقه آستین، باید از قسمت انتهای خط کف حلقه، به سمت انتهای خط کارور، یک خط رسم نمایید، در ادامه با پیدا نمودن وسط خط رسم شده، به زاویه رو به رو یک خط وصل نمایید، در ادامه نیز باید وسط این خط را پیدا نمایید.
در ادامه باید به اندازه یک و نیم الی دو سانتی متر، در قسمت انتهای خط کف حلقه پیدا نموده و به سمت داخل مشخص کنید.
در الگو های بالاتنه برای رسم ساسون، باید به اندازه دو سانتی متر از خط کمر را به داخل لباس برده و علامت بزنید، که در نهایت برای رسم گودی کمر مورد استفاده قرار خواهد گرفت.