همه چیز درباره چرخ راسته دوز
چرخ راسته دوز
چرخ راسته دوز به نوعی دستگاه خیاطی پرکاربرد در صنعت دوخت و دوز گفته می شود که معمولا در تولیدی های بزرگ، کوچک و کارگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد.
این نوع چرخ خیاطی برای دوخت روی پارچه به صورت راسته به کار می رود، در واقع برای دوخت انواع پارچه های به صورت لاین استفاده می شود، معمولا دوخت انواع پارچه با این نوع چرخ خیاطی، باعث افزایش کیفیت دوخت می شود.
چرخ راسته دوز دارای انواع مختلفی است که در زیر به شرح آن ها می پردازیم:
چرخ خیاطی معمولی، از موتور و سیستمی قدیمی برخوردار است، سیستم این نوع چرخ خیاطی بسیار شبیه به انواع چرخ خیاطی های قدیمی است، چرخ راسته دوز دارای یک عدد قطعه دینام در ساختار خود می باشد که در زمان کار، سر و صدای بلندی را ایجاد می کند.
چرخ خیاطی موتور سیستم، در زمان انتقال نیروی مکانیکی، فاقد قطعه تسمه هستند، در نتیجه دارای توانایی تنظیم جایگاه سوزن می باشند، همچنین در ساختار خود از یک چراغ ال ای دی برخوردار هستند که می توانند کار را برای افراد بسیار راحت نمایند. صدایی که از این نوع چرخ خیاطی بلند می شود نسبت به انواع دیگر چرخ خیاطی ها کمتر می باشد.
چرخ خیاطی راسته دوز کامپیوتری، به نوع بسیار پیشرفته در انواع چرخ راسته دوز گفته می شود، این نوع چرخ خیاطی ها از قابلیت برنامه ریزی برای کار برخوردار هستند، همچنین چرخ خیاطی راسته دوز کامپیوتری دارای سیستم شمارش تعداد دوخت در کارایی خود هستند، بنابراین به عنوان یک چرخ خیاطی بسیار پرکاربرد در بین خیاطان شناخته می شود.
چرخ خیاطی اتوماتیک، دارای کارکرد بسیار اتوماتیک است، که باعث می شود تا اندازه زیادی در مصرف برق و انرژی صرفه جویی نماید، که در نتیجه می تواند تا اندازه 60 درصد از مصرف برق بکاهد. همچینن این نوع چرخ خیاطی ها دارای توانایی سرنخ زن خودکار هستند که می تواند تا اندازه زیادی سرعت کار را افزایش دهد. در نتیجه این نوع چرخ خیاطی به عنوان کمک کننده خوبی برای افزایش راندمان شناخته می شود.
معمولا انواع چرخ راسته دوز فقط برای دوخت پارچه ها به صورت راست و صاف مورد استفاده قرار می گیرند، بنابراین می توانند برای تولید انبوه در کارگاه ها به کار بروند. در نتیجه هنگامی که می گوییم چرخ راسته دوز به نوعی چرخ خیاطی اشاره می شود که فقط برای دوخت مستقیم بر روی پارچه مورد استفاده قرار می گیرد.
معمولا چرخ راسته دوز را با توجه به نوع دوخت به انواع زیر تقسیم می کنند:
چرخ راسته دوز ضخیم دوز، چرخ راسته دوزظریف دوز یا نازک دوز و چرخ راسته دوز متوسط دوز.
همچنین این نوع چرخ خیاطی با توجه به کاربرد به انواع زیر تقسیم بندی می شوند:
چرخ راسته دوز صنعتی، چرخ راسته دوز خانگی.
معمولا انواع چرخ راسته دوز با توجه به کارایی خاص خود در موارد زیر استفاده می شوند:
لحاف کاری، دوخت لبه پارچه، دوخت درزها، دوخت تزئینی، دوخت پارگی ها، دوخت نوار های ترئینی، دوخت بست و غیره.
در ادامه به شرح روش کار چرخ راسته دوز می پردازیم:
چرخ راسته دوز، شامل یک صفحه، یک پایه و یک کار پیشبر در ساختار خود می باشد، این نوع چرخ خیاطی، مسیر دوختی مانند نقطه چین بر روی انواع پارچه به وجود می آورد، سوزن های این نوع چرخ خیاطی دارای شماره های مختلفی هستند که با توجه به جنس پارچه، از شماره های مختلف در دوخت استفاده می شود.
البته با توجه به نوع و جنس پارچه، می توان طول دوخت ها را تغییر داد. در انواع چرخ راسته دوز سبک دوخت به کمک دو نخ، یکی از ماسوره و دیگری از سوزن، بر روی پارچه ایجاد می شود.
در ابتدا ماسوره را در ماکو و سپس در بخش کمپلت چرخ خیاطی قرار می دهند، در ادامه سوزن چرخ خیاطی با حرکت به بالا و پایین و دورانی، به وسیله دو نخ، کار دوخت پارچه انجام می دهد، البته باید توجه داشت که چرخ راسته دوز برای پارچه های ضخیم با چرخ راسته دوز برای پارچه های نازک، کاملا با هم فرق دارند.
امروزه انواع برند ها به تولید و ساخت چرخ راسته دوز می پردازند، ولی مهم ترین برند ها در ایران به شرح زیر می باشند:
چرخ خیاطی راسته دوز جک، چرخ خیاطی راسته دوز ژوکی، چرخ خیاطی راسته دوز رویانگ.
معمولا انواع چرخ خیاطی های راسته دوز با داشتن قطعات مختلف و کارایی های متننوع، از قیمت های فروش متنوعی در بازار برخوردارند.